<<Αθλητιατρική κάθε μέρα>>

May 27, 2014 Uncategorized

Μετά από την αναφορά μας στο Ντόπινγκ, θα συμπληρώσουμε αυτή τη φορά το θέμα του αθλητισμού από την πλευρά της ιατρικής κάλυψης στον ειδικό αυτό κλάδο.

Η Αθλητιατρική σε συνδυασμό με την Ορθοπεδική Επιστήμη είναι παρούσα σε πολλές πτυχές του καθημερινού μας βίου.

Αν και μερικοί πιστεύουν, ότι αναφέρεται μόνο σε αθλητές, στην πραγματικότητα κάνουν λάθος. Θα μπορούσε να ονομαστεί και ως <<Ιατρική της Κίνησης>>, όπως είχε πει γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής από την Ιατρική Σχολή της πόλης του Αμβούργου.

Από την παιδική του ηλικία ο άνθρωπος, έως και τις μεγαλύτερες ηλικίες, σε όλα τα στάδια εξέλιξης του πολιτισμού του, συνδέει τη ζωή του με την κίνηση.

Όταν μάλιστα αυτή οργανωθεί σε συντονισμένη και προγραμματισμένη ενέργεια, με σκοπό τον ευγενή συναγωνισμό ή και απλά την καθημερινή αίσθηση ευεξίας μέσα από την κίνηση, τότε μιλάμε για αθλητική δραστηριότητα.

Η έκφραση αυτή παρουσιάζεται με διάφορα πρόσωπα, ξεκινώντας από το απλό βάδισμα και φθάνοντας στις μεγάλες αθλητικές επιδόσεις των πρωταθλητών.

Βασική προυπόθεση για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας είναι η ισορροπία μεταξύ της επιφόρτισης και της ανάρρωσης. Δυστυχώς η πολυπλοκότητα των αναγκών της κάθε μέρας, με ασχολίες διαφορετικής έντασης και διάρκειας κάθε φορά, στην εργασία, το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο, έχει ως αποτέλεσμα τον κλονισμό αυτής της ισορροπίας κάποτε με άμεσο αποτέλεσμα την ασθένεια.

Το τραύμα είναι πολλές φορές άμεσα συνδεδεμένο με την κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα. Κάθε είδος ασχολίας έχει και ένα συγκεκριμένο φάσμα ασθενειών, που συμβαίνουν συχνά, κατά την εφαρμογή της. Ένα απλό παράδειγμα είναι η απλή εκδορά στο παιδί, που παίζει και πέφτει σε σκληρό έδαφος. Ένα άλλο, πιο σύνθετο πρόβλημα παρουσιάζεται στην περίπτωση ρήξης των χιαστών συνδέσμων του γόνατος σε αθλητές μετά από μεγάλης έντασης κρούση ή/και διάστρεμμα της αντίστοιχης άρθρωσης.

Πολλές φορές έχουμε και συνδυαστικό τραύμα, που αναφέρεται σε κάκωση περισσοτέρων από μίας δομών, όπως στο συνδυασμό ρήξης χιαστών, ρήξης μηνίσκου και πλαγίων συνδέσμων στο γόνατο.

Από την άλλη πλευρά η ελαττωμένη άμυνα του οργανισμού από χρόνιο στρες, οδηγεί συχνά σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα όταν συνοδεύεται από μειωμένη σωματική κίνηση, μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους και άστατες διατροφικές συνήθειες, είναι σχεδόν σίγουρες η αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Ανάλογα με την αντίστοιχη βλάβη πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρώτων βοηθείων και θεραπείας, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αν και σε απλές περιπτώσεις αρκούν τα γνωστά σε όλους βασικά μέτρα, για τις πιο σύνθετες είναι αναγκαία η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία από ειδικό προσωπικό, χωρίς κανένα χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Σε ελεύθερη μετάφραση από το διεθνή σύνδεσμο Αθλητιατρικής (FIMS=FederationInternationalMedicineSportive), και σύμφωνα με τον ορισμό της, η Αθλητιατρική εμπεριέχει τη θεωρητική και πρακτική Ιατρική, που εξετάζει την επίδραση της κίνησης, προπόνησης και σπορ, όπως και την επίδραση από μειωμένη σωματική κίνηση στον υγειή και ασθενή άνθρωπο σε κάθε ηλικία. Και αυτό εφαρμόζεται στη υπηρεσία της Πρόληψης, Θεραπείας και Αποκατάστασης όπως και στη υπηρεσία κάθε αθλούμενου ανθρώπου.

 

Dr. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος
Ιατρός της Ελληνικής και Γερμανικής Εθνικής Ομάδας Πάλης