Όταν τραυματιστεί ένα παιδί

May 27, 2014 Uncategorized

Όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά το τραύμα είναι ένα γεγονός, που απαιτεί συνήθως την άμεση αντιμετώπιση και φροντίδα.

Ιδιαίτερα στις μικρές παιδικές ηλικίες χρειάζεται πολλές φορές ιδιαίτερη μεταχείρηση και εμπειρία αναφορικά στην αναγνώριση του τραύματος και την δρομολόγηση της σωστής θεραπείας, λόγω της ιδιαιτερότητας και της ευαισθησίας που παρουσιάζει ο νεαρός οργανισμός απέναντι σε διαταραχές της ισορροπίας του σώματος.

Για παράδειγμα ένα έγκαυμα σε μεγάλη επιφάνεια δέρματος έχει πιο σημαντική επίδραση στην υγεία ενός 5χρονου παιδιού από ένα ενήλικα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπρωση απώλειας <<υγρών>> από το σώμα, είτε με τη μορφή αιμορραγίας, είτε πιο απλά με την εφίδρωση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η διάγνωση του παιδικού τραύματος πρέπει να γίνεται από ειδικό προσωπικό με τη χρήση των απαραίτητων διαγνωστικών μέσων από τη σημερινή κλινική πραγματικότητα.

Αρχικά ο κλινικός έλεγχος και κατόπιν με τον ακτινολογικό/εργαστηριακό έλεγχο, ανάλογα με τη φύση του τραύματος, μας φέρνουν πιο κοντά στη διάγνωση.

Πολλές φορές βλέπουμε ότι υπάρχει μία σύγχιση αναφορικά σε κάποιες περιπτώσεις τραυματισμού. Σίγουρα στο μεγάλο κεφάλαιο της Τραυματιολογίας υπάρχουν πολλές διαφορές στην αντιμετώπιση ανάλογα με το είδος του τραύματος, την ηλικία του παιδιού, αλλά και την εξέλιξη των ιατρικών μεθόδων. Μερικοί βασικοί κανόνες όμως είναι απαράβατοι.

Ας αναφερθούμε σε γνωστά παραδείγματα, που βλέπουμε συχνά στην πράξη.

Στην περίπτωση εξαρθρήματος είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητο να γίνει η ανάταξη της άρθρωσης όσο το δυματο πιο γρήγορα. Στην περίπρωση που έχουμε παράλληλα και κάταγμα (σπάσιμο) πρέπει να αποφασίσουμε επί τόπου εάν η ανάταξη δεν βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ακεραιότητα σημαντικών μαλακών μορίων, αγγείων και νεύρων.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αρχικά καλή ακινητοποίηση του άκρου για μείωση του πόνου και σταδιακή αποκατάσταση των οστικών δομών και μαλακών μορίων.

Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται περεταίρω και η χειρουργική αποκατάσταση.

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις απαιτούν στενή κλινική παρατήρηση κυρίως τις πρώτες 48 ώρες. Το είδος της ιατρικής παρέμβασης εξαρτάται από το εύρος της βλάβης και τα αποτελέσματα του κλινικού και απεικονιστικού ελέγχου. Ακολουθώντας τη σειρά των διαγνωστικών και θεραπευτικών βημάτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες φροντίδας του τραύματος (λογάριθμοι πράξεων άμεσης βοήθειας) μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών και επιταχύνεται η αποθεραπεία.

Με την ευρύτερη έννοια της σωματικής βλάβης σε παιδιά αναφερόμαστε επιγραμματικά και στην αρνητική επίδραση μεγάλης διάρκειας έκθεσης στον ήλιο, ενώ πρέπει να παρέχεται καλή αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πλευρά τέλος το ψυχικό τραύμα στην παιδική ηλικία, μέσω εμπειριών, οικογενειακής κατάστασης, ή κοινωνικής συναναστροφής είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση και που θα μας απασχολήσει σε επόμενες παρουσιάσεις.

 

Δρ. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος – Αθλητίατρος
Ειδικός Ιατρός Επείγουσας Ιατρικής