Υγεία και περιβάλλον

May 27, 2014 Uncategorized

Με την ευκαιρία της καλοκαιρινής περιόδου θα αναφερθώ σήμερα σε μερικά συμπτώματα, που έχουν να κάνουν με την επίδραση του περιβάλλοντος στο σώμα, μας αφορούν όλους και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη και θεραπεία.

Πρώτο θέμα είναι η επίδραση της πολύωρης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες. Με τον όρο <<θερμοπληξία>> ονομάζουμε μία σοβαρή για την υγεία κατάσταση, που μπορεί να αρχίσει με απλή ζάλη και να καταλήξει σε σοκ.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι πάνω από 39 βαθμούς C, το δέρμα συνήθως κόκκινο και ζεστό, υπάρχει δυσφορία και ζάλη, ενώ συχνές είναι και οι κράμπες ή οι μυικοί σπασμοί στην κοιλιά και τα άκρα. Παράλληλα επηρεάζεται και η λειτουργία εσωτερικών οργάνων, όπως της καρδιάς, της οποίας η θερμική βλάβη συνεπάγεται αρρυθμίες και αγγειακή καταπόνηση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, που είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες συνθήκες. Συνίσταται λοιπόν η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε σκιερό μέρος, και η εξωτερική χρήση κρύων επιθεμάτων στο δέρμα, όπως απλά ένα πανί στο μέτωπο βουτηγμένο πριν σε κρύο νερό.

Προσοχή χρειάζεται στη γρήγορη και μεγάλη λήψη υγρών από το στόμα, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα και ευρύτερα στην ισορροπία των ιστών στο σώμα, με τη διαφορά της οσμωτικής πίεσης ενδο- και εξωκυτταρικά στα διάφορα όργανα του σώματος.

Στα πόσιμα υγρά που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμιση των συμπτωμάτων δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά, καφές ή τσάι, εφόσον έχουν διουρητική ιδιότητα και έτσι οδηγούν περισσότερο στην μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα.

Ένα άλλο παράδειγμα εμφάνισης παθολογικών συμπτωμάτων σε σχέση με το περιβάλλον, που ζούμε, είναι το χρόνιο στρές. Ένα μεγάλο μέρος των χρόνιων ενοχλήσεων στο μυοσκελετικό σύστημα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στην αυξημένη ένταση της καθημερινής μας ζωής.

Αυξημένη μυική τάση στον αυχένα οδηγεί συχνά σε χρόνιο πόνο, η αντανάκλαση του οποίου να φτάνει ώς τα χέρια ή το κεφάλι και τα μάτια, ως κεφαλαλγία τάσης, όπως την ονομάζουμε.

Κάτι παρόμοιο συναντάμε πολύ συχνά σε ασθενείς με πόνο στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Τόσο η αυξημένη μυική τάση από το καθημερινό στρες στο σπίτι ή την εργασία, όσο και κάποια προυπάρχοντα δομικά προβλήματα, όπως στην περίπτωση σκολίωσης, εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή δισκοκήλης, οδηγούν συχνά στην αύξηση του πόνου και της δυσλειτουργίας. Αυτή πάλι φέρνει επιπλέον μεγαλύτερη ένταση στο μυικό σύστημα στήριξης και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος επαναλαμβανόμενης επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Ο άνθρωπος είναι όχι μόνο μία βιολογική, πνευματική και κοινωνική ύπαρξη.

Η κατάσταση της υγείας του επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον του με καλά ή άσχημα κάθε φορά αποτελέσματα.

Αναφερθήκαμε σε δύο τελείως διαφορετικά παραδείγματα, που φανερώνουν την άμεση αυτή αλληλεπίδραση. Η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζει κατά ένα μέρος το περιβάλλον του στις ανάγκες του τον φέρνει κοντά στην διατήρηση της ισορροπίας της ύπαρξής του.

Συχνά όμως χρειάζονται ειδικά μέτρα αντιμετώπισης των συνθηκών, βιολογικών ή κοινωνικών. Η παροχή ειδικών ιατρικών υπηρεσιών στην κατάλληλη περίπτωση οδηγεί συνήθως στην πιο γρήγορη και ανώδυνη λύση του προβλήματος.

 

Δρ. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος – Αθλητίατρος
Ειδικός Ιατρός Επείγουσας Ιατρικής