Τι ξέρουμε για το Doping-Ντόπινγκ- στον Αθλητισμό? (Μέρος Α’)

May 27, 2014 Uncategorized

Η αθλητική δραστηριότητα είναι ως γνωστό ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.

Kερδίζει όμως σε νόημα μόνο, όταν τηρούμε κάποιους σημαντικούς κανόνες, που αναφέρονται τόσο στη διεξαγωγή της κίνησης, όσο και στα μέσα, που χρησημοποιεί ο αθλούμενος προς ώφελος της υγείας του και την προαγωγή του αθλήματος.

Το Ντόπινγκ έρχεται σε αντίθεση με τους αξιοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού και βάζει ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία του αθλητή.

Τι σημαίνει όμως Ντόπινγκ στον αθλητισμό?

Πρόκειται για την απαγορευμένη χρήση φαρμακευτικών ουσιών ή μεθόδων από αθλητές, με σκοπό την τεχνητή αύξηση της απόδοσής τους, βάζοντας όμως σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος ουσιών, που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και που δημοσιεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ WADA.

Ανάμεσα σε αυτές τις ουσίες βρίσκονται και πολλά φάρμακα. Όταν αυτά χρησιμοποιηθούν στον άρρωστο παίζουν βέβαια θεράποντα ρόλο. Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν φάρμακα, που προορίζονται για τη θεραπεία του βρογχικού άσθματος.

Αντίθετα σε ένα υγιές άτομο μπορούν οι ουσίες αυτές να προσδίδουν άλλες ιδιότητες, όπως την παροδική αύξηση της σωματικής απόδοσης, αλλά μακροπρόθεσμα τη βλάβη του οργανισμού.

Ακόμα και η μεγάλη χρήση αλκοόλ, καφείνης ή φυσιολογικού ορού, χωρίς άλλη προσθήκη φαρμακευτικής ουσίας ανήκουν στις αθέμητες μεθόδους.

(συνεχίζεται)

 

Dr. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος