Τι ξέρουμε για το Doping-Ντόπινγκ- στον Αθλητισμό?

May 27, 2014 Uncategorized

Η αθλητική δραστηριότητα είναι ως γνωστό ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.

Kερδίζει όμως σε νόημα μόνο, όταν τηρούμε κάποιους σημαντικούς κανόνες, που αναφέρονται τόσο στη διεξαγωγή της κίνησης, όσο και στα μέσα, που χρησημοποιεί ο αθλούμενος προς ώφελος της υγείας του και την προαγωγή του αθλήματος.

Το Ντόπινγκ έρχεται σε αντίθεση με τους αξιοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού και βάζει ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία του αθλητή.

Τι σημαίνει όμως Ντόπινγκ στον αθλητισμό?

Πρόκειται για την απαγορευμένη χρήση φαρμακευτικών ουσιών ή μεθόδων από αθλητές, με σκοπό την τεχνητή αύξηση της απόδοσής τους, βάζοντας όμως σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος ουσιών, που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και που δημοσιεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Αντι-Ντόπινγκ WADA.

Ανάμεσα σε αυτές τις ουσίες βρίσκονται και πολλά φάρμακα. Όταν αυτά χρησιμοποιηθούν στον άρρωστο παίζουν βέβαια θεράποντα ρόλο.  Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν φάρμακα, που προορίζονται για τη θεραπεία του βρογχικού άσθματος.

Αντίθετα σε ένα υγιές άτομο μπορούν οι ουσίες αυτές να προσδίδουν άλλες ιδιότητες, όπως την παροδική αύξηση της σωματικής απόδοσης, αλλά  μακροπρόθεσμα τη βλάβη του οργανισμού.

Ακόμα και η μεγάλη χρήση αλκοόλ, καφείνης ή φυσιολογικού ορού, χωρίς άλλη προσθήκη φαρμακευτικής ουσίας ανήκουν στις αθέμητες μεθόδους.

Το φαινόμενο του Ντόπινγκ είναι πολύ παλιό. Τον τελευταίο καιρό ο αθλητισμός έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος στην καθημερινότητά μας, ενώ ο πρωταθλητισμός αναζητά όλο και μεγαλύτερα ρεκόρ και υψηλότερες αποδόσεις. Μετά τα πρώτα βήματα ελέγχων στις αρχές του 20ου αι. και την πιστοποίηση των πρώτων θανάτων πρωταθλητών άρχισε η συστηματική και οργανωμένη μελέτη και ο έλεγχος αθλητών και χρησιμοποιηθέντων ουσιών.

Ήδη ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντι-Ντόπινγκ με τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης ορίζεται ως Διεθνής Συμφωνία με εθνική κάθε φορά δέσμευση και διεθνή πρότυπα διαδικασιών ελέγχου.

Η πρόληψη κατά του Ντόπινγκ στηρίζεται στη σωστή ενημέρωσή μας. Τόσο οι αθλητές όσο και το περιβάλλον τους πρέπει να μάθουν, για να μπορούν να το αποφύγουν.

Υπάρχουν πλέον πολλά βιβλία, σεμινάρια, διαδικτυακά άρθρα, αλλά και η συστηματική προσωπική έπαφή με τον αθλητίατρο, που μπορούν να διαφωτίσουν σχετικά με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι στο κυνήγι των ολυμπιακών ελέγχων σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά για τη συστηματική έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες, μή συμβατούς με τη σωματική και πνευματική υγεία.

Η σωστή ενημέρωση και ο σεβασμός προς το σώμα μας οδηγούν στην καθολική άρνηση απέναντι στο Ντόπινγκ και στη χρήση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων στον αθλητισμό.

 

Dr. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος