Πόσο σημαντικά είναι τα πόδια;

May 27, 2014 Uncategorized

Για τη στάση και την κίνηση του ανθρώπινου σώματος τα πόδια παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό σε περίπτωση μίας πάθησης στα πόδια με συνοδό πόνο και δυσλειτουργία στην κίνηση.

Πολλές φορές ακούμε ονόματα παθήσεων, όπως βλαισός μεγάλος δάκτυλος, ή αλλιώς „κότσι“, πλατυποδία κ.ά. Συχνά συνδέονται τέτοιες παθήσεις με διαφορές στην ανατομία του ποδιού, που γίνονται πιο έντονες κατά την πάροδο του χρόνου, ή συνδέονται με τραύματα και τις συνέπειές τους.

Είναι σημαντική η εξέταση της δομής και της λειτουργίας του ποδιού ήδη από την πρώιμη παιδική ηλικία. Από τη μία πλευρά δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης κάποιων χαρακτηριστικών κατά την ανάπτυξη του σώματος, όπως στην περίπτωση ανισοσκελίας σε συνδυασμό με σκολίωση και βλαισότητα στην ποδοκνημική άρθρωση.

Από την άλλη πλευρά γίνεται δυνατή η παρακολούθηση της ανάπτυξης στα παιδιά ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα έγκαιρα, όπως στην εμφάνιση χρόνιας αστάθειας συνδέσμων μετά από πολλαπλά διαστρέμματα.

Θα αναφερθούμε με μία ιδιαίτερη προσοχή στο βλαισό μεγάλο δάκτυλο (Halluxvalgus) ή αλλιώς „κότσι“ στο πόδι. Η συχνότητα παρατηρείται αυξημένη στις γυναίκες, ενώ ως αιτία μπορεί να αναφερθεί ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως μία κληρονομική προδιάθεση ή χρόνια καταπόνηση σε στενά παπούτσια.

Η αλλαγή της γωνίας του πρώτου στίχου στον άκρο πόδα μεταξύ μεταταρσίου και φάλαγγας του δακτύλου, όπως και μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεταταρσίου παίζουν σημαντικό ρόλο.

Χωρίς να μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες, γίνεται κατανοητό, ότι πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, που εξελίσσεται με μία ευρύτερη αλλαγή της ανατομίας του ποδιού.

Εκεί βρίσκεται όμως και η λύση στο πρόβλημα, δηλαδή η θεραπεία.

Αρχικά η αποφυγή των αρνητικών παραγόντων, όπως τα ακατάλληλα παπούτσια, είναι βασική. Περεταίρω η τεχνική της επεμβατικής διόρθωσης έχει εξελιχθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, που τα αποτελέσματα είναι και μακροπρόθεσμα πολύ ικανοποιητικά. Με μια σχετικά μικρή είσοδο (minimalinvasive) γίνεται δομική διόρθωση στο οστό και τα μαλακά μόρια, τένοντες και συνδέσμους.

Ακόμα και ασθένειες με διαφορετική αιτιολογία, όπως ρευματοπάθειες, μεταβολικές ασθένειες, σακχαρώδης διαβήτης, αύξηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με χρόνια καταπόνηση επιδεινώνουν την κλινική εικόνα και εξέλιξη.

Αιτιολογικά βλέπουμε συχνά και την αλλαγή του δεύτερου ή και του τρίτου δακτύλου σε σφυρο-, ή γαμψοδακτυλία, κάτι που μακροπρόθεσμα χρειάζεται παράλληλη επεμβατική διόρθωση σύμφωνα με τους κανόνες της ειδικής χειρουργικής άκρου ποδός.

Διεθνείς Εταιρείες Χειρουργικής Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής, όπως GfFC (Gesellschaft für Fußchirurgie) διοργανώνουν κάθε χρόνο συνέδρια με σκοπό την παρουσίαση νέων μεθόδων και υλικών αποκατάστασης της υγείας στο πόδι, με βάση την επιστημονική έρευνα και εφαρμογή.

 

Dr. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος
Ειδικός Χειρουργός Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής Άρθρωσης
Ενεργό μέλος της Ελληνικής και Γερμανικής Εταιρείας Χειρουργικής Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής Άρθρωσης