Η Πάλη παραμένει Ολυμπιακό Άθλημα

May 27, 2014 Uncategorized

Τη νέα σειρά ιατρικών άρθρων θέλω να ξεκινήσω με ένα πολύ ευχάριστο νέο.

Ήταν η 8. Σεπτεμβρίου 2013, που όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με τα αθλητικά δρώμενα ακούσαμε με ανακούφιση τα αποτελέσματα της συνάντησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ( International Olympic Committee IOC ).

Αποφασίστηκε η Ελληνορωμαική και η Ελευθέρα Πάλη να παραμείνουν ως Ολυμπιακά Αθλήματα. Πριν λίγο καιρό είχε γίνει στο διεθνή χώρο η πρόταση αποκλεισμού του αθλήματος από τα Ολυμπιακά δρώμενα, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από πολλούς ανθρώπους και συλλόγους.

Είχα γράψει εδώ πριν λίγους μήνες για την αδιανόητη αυτή πρόταση, καταδικάζοντας το αδικαιολόγητο και ανεύθυνο σχέδιό της.

Έτσι με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την απόφαση αυτή για τη συνέχιση αυτού του αρχαίου και σύγχρονου αθλήματος, που μαζί με άλλα βασικά αθλήματα, όπως τους αγώνες δρόμου ή τις ρίψεις αποτελούν τον πυρήνα του Ολυμπισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Από αυτή τη σκοπιά θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της κίνησης και περεταίρω άθλησης για το σώμα σε όλες τις ηλικίες. Το μυοσκελετικό μας σύστημα, δηλαδή το σύνολο των οστών, των μυών και όλων των άλλων δομών που μας στηρίζουν και μας κινούν χρειάζονται ενεργοποίηση και άσκηση για την καλή λειτουργία τους.

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, είναι βασικό συστατικό της παιδείας η εκμάθηση της σωστής στάσης και κίνησης του σώματος. Το παιδί και χωρίς εντολή κινείται και παίζει γυμνάζοντας αυτόματα όλο αυτό το σύστημα, που αργότερα θα το στηρίξει στις ασχολίες της κάθε μέρας.

Η συνέχιση αυτής της δραστηριότητας είναι θεμιτό να συνεχίζεται και μετά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ίσως οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις μας περιορίζουν τα χρονικά πλαίσια, αλλά πρέπει η σωματική άσκηση να αποτελεί βασικό μέλημα 3-4 φορές την εβδομάδα για να μπορέσουμε να αποφύγουμε χρόνια νοσήματα και δυσλειτουργίες, όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία ή τουλάχιστον να μειώσουμε την ένταση αυτών.

Από την πλευρά του ασθενούς είναι εξίσου σημαντική η κίνηση και η άσκηση, με σκοπό την καλή αποκατάσταση μίας βλάβης, π.χ. μετά από μία μυική θλάση, ή μετεγχειρητικά, τη μυική και συνδεσμική σταθερότητα και τη γρήγορη επανένταξη στην  καθημερινή ασχολία.

Για την ευεργετική δράση της κίνησης και άσκησης σε περίπτωση γυναικών και ανδρών με οστεοπόρωση θα μιλήσουμε σε μία δεύτερη ενότητα.

 

Δρ. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος – Αθλητίατρος