Η Πάλη για την Ολυμπιάδα

May 27, 2014 Uncategorized

Ως Έλληνας και ως Αθλητίατρος, και μετά από πολλά χρόνια ασχολίας μου με ομάδες της Ελληνορωμαικής και Ελευθέρας Πάλης στον ελλαδικό και διεθνή χώρο, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω ένα άρθρο διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στον αθλητικό κόσμο στο όνομα του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Όπως αναφέρεται στον διεθνή τύπο υπάρχει η τάση αποκλεισμού του αθλήματος της Πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίηση.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια και τις συνθήκες που προέτρεψαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προβεί σε μια τέτοια πρόταση, αλλά όποιος να είναι ο <<ενδοπολιτικός>> λόγος, θεωρώ απαράδεκτη την πρόταση αυτή και διαμαρτύρομαι επίσημα από τη θέση και την ιδιότητά μου.

Ήδη η διεθνής κοινότητα αθλουμένων στην Πάλη, πρόεδροι σωματείων και συνάδελφοι αθλητίατροι έχουμε κινητοποιηθεί, για να ακουστεί ο παραλογισμός, που πάει να γίνει και να σταματήσει.

Από τη σειρά εγκυκλοπαιδιών <<Πυρσός>> διαβάζουμε,

„η πάλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν και παλαιμοσύνη ή καταβλητική. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν την εφεύρεσή της σε θεούς ή μυθολογικά πρόσωπα. Μεταξύ των πρώτων ήταν και ο Απόλλωνας. Επίσης ο Ερμής, θεός της παλαίστρας, παρίστατο πάντοτε στους αγώνες της πάλης.

Ο προστατευόμενος ή γιος του Αυτόλυκος λέγεται ότι δίδαξε στον Ηρακλέα την τέχνη αυτή.

Αργότερα η πάλη τελειοποιήθηκε από το Θησέα, προωθώντας την τεχνική ικανότητα. Μέχρι την εποχή του Θησέα νικούσαν κατά κανόνα οι δυνατότεροι και πιο εύσωμοι.

Με την τεχνική του ο ίδιος νίκησε τον Μεγαρέα Κερκύωνα, ενώ ο Ηρακλής το γίγαντα Ανταίο.

Στην Ελλάδα, από τα αρχαιότερα χρόνια, η Πάλη αποτέλεσε ένα από τα κυριώτερα αγωνίσματα, διατηρώντας ανέκαθεν χαρακτήρα φιλικής και φιλόφρονης συνάντησης, τον οποίο ουδέποτε απέβαλλε. Ως γυμναστικό αγώνισμα ήταν απαλλαγμένη από κάθε αίσθημα οργής, παρέχοντας την ευκαιρία να επιδείξουν άξιοι αθλούμενοι τη δύναμή τους, την τέχνη και ετοιμότητα σώματος και πνεύματος, συνεπαίρνοντας τους θεατές.“

Ακόμα και από την ιατρική πλευρά μπορούμε να δούμε ότι στατιστικά στην Πάλη δεν παρουσιάζονται συνήθως έντονοι τραυματισμοί. Τις περισσότερες φορές οι αθλητές έχουν ξεκινήσει από την παιδική ηλικία να ασκούν το άθλημα, ώστε να έχουν μάθει να αποφεύγουν τραυματισμούς και κακώσεις. Σε σχέση με άλλα ολυμπιακά αθλήματα η πάλη βρίσκεται σε πολύ καλή θέση αναφορικά στον κίνδυνο των αθλουμένων.

Κατά τη γνώμη μας Ολυμπιακοί αγώνες χωρίς την Πάλη δεν γίνονται. Είναι σαν να στερούμε την Ελλάδα από την Ιστορία των αγώνων. Το πρόγραμμα αποκλεισμού του αθλήματος από το πολύ κοντινό 2020 πρέπει να διαγραφεί. Πως θα φαινόταν, αν διαγραφόταν ο στίβος απο τους αγώνες?

Πως θα φαινόταν η ιδέα αποκλεισμού της αρχαίας Ολυμπίας από το ξεκίνημα των αγώνων?

Μήπως πρέπει να εισηγηθούμε σαν Έλληνες την άρνηση παροχής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην περίπτωση αποκλεισμού του αθλήματος?

Και μόνο σαν σκέψη ένας τέτοιος αποκλεισμός είναι προσβολή στην Ιστορία του Αθλητισμού και της χώρας μας.

 

Δρ. Λουκάς Κωνσταντίνου
Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος – Αθλητίατρος